Dakpannen zijn nog steeds een van de favoriete en meest gekozen dakbedekkingen. Sinds jaar en dag zijn dakpannen, mede dankzij de eenvoudige plaatsingsmethode en aantrekkelijke prijsstelling erg in trek.
Voor vrijwel iedere stijl is er wel een geschikte dakpan beschikbaar.

Zoek bedrijf

Kies rubriek en regio

Informatie Rubrieken

Dakpannen

Welke soorten dakpannen?

De meest bekende dakpannen zijn de keramische dakpannen en de betonnen dakpannen. De keramische dakpannen bestaan uit gebakken klei en zijn bijzonder duurzaam; een feit dat ze door de jaren heen ten volste bewezen hebben. Betonnen dakpannen op hun beurt hebben als basis een verharde mengeling van zand, water, cement of klei, die vervolgens in de massa gekleurd wordt. Het voordeel daarvan is dat beschadigingen nauwelijks opvallen. Hoewel deze betonnen dakpannen vroeger te kampen hadden met een aantal minpuntjes (zoals verkleuring door zonnestralen of het feit dat ze door hun ietwat ruwe oppervlak een geliefkoosd plekje waren voor mos en algen), behoren deze nu definitief tot het verleden. De dag van vandaag zijn betonnen dakpannen dan ook een geduchte tegenstander van hun keramische varianten.

 De juiste dakpannen voor uw dak

Zowel de betonnen als de keramische dakpannen zijn verkrijgbaar in allerlei kleuren, vormen en formaten. Een andere goede tip is dat u best altijd iets meer dakpannen bestelt dan nodig. Op die manier kunt u latere problemen met kleurverschillen vermijden, bijvoorbeeld wanneer u beschadigde dakpannen zou moeten vervangen. Denk er ook aan dat dakpannen een stevige draagconstructie  vereisen om hun totaalgewicht te kunnen ondersteunen. Een laatste aandachtspunt is het feit dat dakpannen (zowel de keramische als de betonnen) enigszins gevoelig kunnen zijn aan mosvorming, zeker in schaduw- of natuurrijke gebieden. Om deze mosgevoeligheid tegen te gaan kunnen de dakpannen tijdens de productiefase een beschermlaag krijgen.

 

Controleer altijd de hellingsgraad van de dakpan

Er zijn verschillende dakpannen op de markt, maar toch kan niet iedere dakpan zomaar op ieder dak geplaatst worden. De fabrikant zal voor elk type dakpan namelijk een minimum hellingsgraad voorschrijven, die uiteraard moet overeenkomen met het dak waarvoor de dakpannen bestemd zijn. Respecteert u deze voorwaarde niet dan kan het al snel gebeuren dat overvloedig regenwater door uw dak sijpelt… Zeker bij daken met een kleine helling kan het al gauw misgaan wanneer u de verkeerde dakpan kiest.

 

De prijs van een dak vol dakpannen

Over het algemeen zijn dakpannen helemaal niet zo duur, maar de kostprijs van een dak vol dakpannen zal voornamelijk bepaald worden door de moeilijkheidsgraad van dat dak en de grootte van de dakpan zelf. Zo zullen daken met niet al te veel onderbrekingen eenvoudig voorzien kunnen worden van grote dakpannen. Hierdoor zijn er minder pannen nodig, met als gevolg een lagere aankoopprijs én een snellere plaatsing. Complexe dakvormen daarentegen vereisen wat meer (prijzige) hulpstukken, waardoor de kostprijs dan ook iets hoger zal liggen.