Rieten dak
Rieten daken zijn een streling voor het oog. Het is net dat ietsje meer dat zorgt voor een unieke uitstraling. Met een rieten dak lijkt uw woning 1 met de natuurlijke omgeving en bovendien is riet een milieuvriendelijke dakbedekking.

Riet wordt al eeuwenlang als dakbedekking gebruikt vooral bij steile daken van 45 graden of meer.
Was het vroeger naast stro en heideplaggen de goedkoopste dakbedekking, tegenwoordig wordt het vooral toegepast bij exclusieve huizen. Daarnaast wordt het toegepast als vervanging van versleten rieten dakbedekking van oude bouwwerken zoals molens en boerderijen.

Zoek bedrijf

Kies rubriek en regio

Informatie Rubrieken

Rieten dak

Riet als natuurlijke isolatie

Alle isolatiematerialen hebben als doel het verpakken van lucht. Lucht is immers een zeer goede isolator. Door de holle stengel van het riet hebben rieten daken een uitstekend isolerend vermogen.
In de zomer houdt riet uw woning koel en in de winter houdt het rieten dak juist warmte vast.

De levensduur hangt af van de vochtigheidsgraad van het dak. Hoe droger het dak hoe langer de levensduur. Verschillende factoren beïnvloeden die vochtigheidgraad: bomen in de omgeving, helling van het dak en het onderhoud.
De levensduur van een rieten dak welke vakkundig is aangebracht en goed is onderhouden kan variëren van minimaal 25 jaar tot wel 40 jaar of langer.
Garanties voor een bepaalde levensduur zijn echter zelden te geven.

Preventief onderhoud:
Preventief onderhoud is voor een rieten dak altijd goed voor een langere levensduur. Dat wil zeggen, het dak bijhouden om te zorgen dat het echte onderhoud zo lang mogelijk kan worden uitgesteld. Wanneer storm- of vogelschade optreedt zijn hier in eerste instantie zelden grote bedragen mee gemoeid. Een scheur in het metselwerk van de nok is ook zo gerepareerd. Laat men dit na, dan gaat het op die plaats inwateren en is men na verloop van tijd een veelvoud van het originele reparatiebedrag kwijt. Nog afgezien van eventuele vervolgschade. De laatste jaren hoort bij het preventieve onderhoud ook de bestrijding van algen en in mindere mate mossen.