Zonnepanelen
Nederlands zonlicht is prima geschikt om met zonnepanelen elektriciteit op te wekken. Stroom uit zonlicht is duurzaam, omdat bij de productie van elektriciteit geen broeikasgassen en schadelijke stoffen vrijkomen. En de prijs daalt al jaren.Ondertussen komen zonnepanelen zodanig veel in het straatbeeld voor dat niemand er nog van opkijkt.

Zonnepanelen brengen een heleboel voordelen met zich mee, waardoor het installeren van zonnepanelen nog steeds de moeite waard is.

Zoek bedrijf

Kies rubriek en regio

Informatie Rubrieken

Zonnepanelen

Zonnepanelen voorzien op een duurzame manier in een deel van de stroombehoefte van uw huishouden. Zonlicht is onuitputtelijk; verder veroorzaakt elektriciteitproductie met zonnepanelen geen uitstoot van broeikasgassen.

Zonnestroom concurreert steeds beter met netstroom want de kosten voor zonnepanelen dalen. Bovendien is het rendement van een investering in zonnepanelen vergelijkbaar met een rente van zes procent op een spaarrekening.

Zonnepanelen; hoe werkt dat nou precies?

Het idee achter zonnepanelen gaat uit van het gebruik van zonne-energie. Dit is gratis energie die de natuur ons geeft en die bovendien onuitputtelijk en milieuvriendelijk is. Maar hoe kan zonlicht nu worden omgezet in elektriciteit? Daarvoor hebben we zonnecellen nodig. Zonnecellen die zonne-energie kunnen omzetten in elektriciteit. Om zoveel mogelijk elektriciteit te kunnen opwekken worden de cellen dan ook gegroepeerd in zonnepanelen. Uiteraard kunnen deze zonnepanelen ook elektriciteit opwekken wanneer het bewolkt is.

Het rendement

Het principe van zonnepanelen lijkt misschien eenvoudig, maar niets is minder waar. Zo is hun rendement afhankelijk van een aantal belangrijke factoren. Elke situatie vereist dan ook een studie die tot in de details berekent wat de opbrengst van de zonnepanelen zal zijn bij een bepaalde plaatsing. Het is bijvoorbeeld algemeen bekend dat zuidgerichte zonnepanelen (liefst met een hellingsgraad van 36°) een ideaal rendement geven, hoewel ook schaduwvorming en het gebruikte type zonnecellen een doorslaggevende invloed kunnen hebben. Gelukkig bestaan er specialesoftwareprogramma’s die voor elke woning perfect kunnen berekenen hoe en waar de zonnepanelen best geplaatst worden, en wat in die omstandigheden het te verwachten rendement zal zijn. Naast deze ingewikkelde factoren kunt u bovendien ook zelf op een simpele manier uw steentje bijdragen aan het rendement van uw zonnepanelen. Panelen die bijvoorbeeld bedekt worden met een laagje stuifmeel zullen nu eenmaal wat minder rendement opleveren… Een goed onderhoud van uw zonnepanelen is dan ook een echte must!

De vele voordelen van zonnepanelen

Zonne-energie is onuitputtelijk en het gebruik ervan veroorzaakt geen uitstoot van CO2 of andere broeikasgassen. Tevens maakt u dankzij zonnepanelen gebruik van gratis energie (de zon schijnt immers voor niets) en zal u zo een lagere elektriciteitsfactuur opleveren. Bovendien zijn zonnepanelen onderhoudsvriendelijk, hebben ze een lange levensduur (zodat ze zeker en vast terugverdienbaar zijn) én verloopt hun installatie heel eenvoudig.

Slim gebruik maken van zonne-energie

Uw woning zal op een milieuvriendelijke manier van elektriciteit voorzien worden en daarenboven zal u ook nog eens minder moeten betalen aan uw energie leverancier. Natuurlijk is het wel belangrijk dat u ervoor zorgt dat het rendement van je zonnepanelen zo hoog mogelijk is. Hiervoor kunt u rekenen op de hulp van specialisten, die alles weten over de installatie van zonnepanelen