CV
CV of Centrale verwarming wil niets anders zeggen als verwarmen vanuit een centraal punt. De oude Romeinen begonnen hier mee. Ze maakten een vuurtje onder de grond en transporteerden de warme lucht door de verschillende ruimtes.

Zoek bedrijf

Kies rubriek en regio

Informatie Rubrieken

CV

Tegenwoordig is het allemaal iets beter geregeld maar de vergelijking kan gemaakt worden.Een centrale verwarmingsketel (of CV-ketel) is een installatie die voor warm water zorgt en hiermee de kamers in bijvoorbeeld een huis verwarmt. De ketel heeft een gasaansluiting en verhit het water in het netwerk van buizen in de woning. Met de circulatiepomp wordt het warme water rondgepompt. De verbrande gassen worden afgevoerd door een rookafvoerkanaal. Een thermostaat zorgt voor de regeling van de warmtevoorziening. Dit systeem wordt de centrale verwarming genoemd

Soorten ketels
De klassieke cv ketel haalde niet het gewenste rendement en was qua energieverbruik niet zuinig.
In de jaren 80 werd de verbeterd rendement ketel geïntroduceerd maar deze cv ketel is inmiddels geëvolueerd naar nog beter presterende modellen zoals de Hoog Rendements-ketel.

Verschillen
Het grote verschil in ( combi ) ketels heeft met het rendement van de ketel te maken. De conventionele ketel heeft een rendement van 65%. Dit wil zeggen dat 65% van de energiewaarde van gas wordt omgezet in warmte. Bij een HR, een hoogrendement ketel ligt die waarde op 97% en bij een VR, een verbeterd rendement ketel ligt die waarde op 83%.

Prijs
Veruit de meeste cv-ketels die tegenwoordig worden verkocht, zijn van het HR-type: Hoog Rendement. Dat hoge rendement wordt bereikt door het vocht uit de verbrandingsgassen te condenseren en de warmte die daaruit vrijkomt voor de verwarming te gebruiken. Een HR-ketel is duurder dan een VR-ketel, maar zuiniger. Hoelang het duurt om dit verschil in kosten goed te maken, is te berekenen met de energiekosten en gemiddeld verbruik. In het algemeen is een HR-ketel goedkoper bij een jaarlijks verbruik van 1500 m³ gas.

Kiezen van de juiste CV ketel
Het aanschaffen van een CV ketel die voldoet aan de wensen is niet eenvoudig. Het ruime aanbod van verschillende type ketels en de daarbij verschillende mogelijkheden maken het lastig om zelf een goede keuze te maken. Oriënteer eerst, laat u deskundig adviseren door een CV installateur en maak een keuze. De installateur adviseert op basis van uw specifieke wensen, de juiste ketel. Niet alleen de installatie van een CV-ketel dient door een specialist gedaan te worden, maar ook het onderhoud en de inspectie.

Onderhoud C.V
Onderhoud C.V

De CV ketel is een apparaat die het eigenlijk altijd wel doet . Toch heeft de CV ketel onderhoud nodig...