Verzekeringen
Waarom verzekeren?
Een verzekering of assurantie is een overeenkomst tussen een verzekeringsmaatschappij en een verzekeringnemer. Met een verzekering worden de financiële gevolgen van bepaalde risico’s in een leven ingedekt.

Verzekering lijken vaak alleen maar geld te kosten. Het nadeel van verzekeren is dat u pas weet hoe belangrijk verzekeren is wanneer u de gevolgen van onderverzekering ondervind.

Zoek bedrijf

Kies rubriek en regio

Informatie Rubrieken

Verzekeringen

In het leven zijn er heel veel zaken die verkeerd kunnen lopen en die grote lichamelijke, financiële en/of materiële gevolgen hebben.  De financiële gevolgen is waar het om draait bij alle vormen van verzekeren.

Met een verzekering wordt het risico afgedekt dat iemand zelf niet kan of wil dragen

Kosten voor opgelopen schade zoals brand, ongelukken, ziekte enz…kunnen oplopen tot tienduizenden euro’s en misschien nog wel meer. Bedragen die men vaak moeilijk zelf kan opbrengen.
Door verzekeringen tegen deze situaties worden financiële risico’s ingedekt.

Verzekeren is belangrijk. Verzekeringen worden vanuit de wet onderverdeeld in twee soorten: schadeverzekeringen en sommenverzekeringen.

Schadeverzekering
Een schadeverzekering is een verzekering met als doel het vermogen van de verzekeringnemer te beschermen. Dit vermogen kan bijvoorbeeld worden aangetast door beschadiging of verloren gaan door iets waarvoor u wettelijk aansprakelijk bent. Het kan u aardig wat geld kosten wanneer u een auto beschadigd en u deze schade uit eigen zak moet betalen.

De meeste verzekeringen zijn schadeverzekeringen.
Enkele voorbeelden van schadeverzekeringen:
  • autoverzekering
  • bromfietsverzekering
  • reisverzekering
  • inboedelverzekering
  • opstalverzekering
  • aansprakelijkheidsverzekering
  • rechtsbijstandverzekering
  • uitvaartverzekering

Sommenverzekering
Een sommenverzekering keert een van tevoren afgesproken bedrag uit wanneer het onzekere voorval zich voordoet. Een sommenverzekering wordt afgesloten op het leven of de gezondheid van een persoon. Deze verzekering keert een van te voren afgesproken bedrag uit bij overlijden van de persoon die de verzekering heeft afgesloten. Sommenverzekeringen zijn meestal levensverzekeringen maar kunnen ook worden afgesloten op de gezondheid van een persoon. Voorbeelden hiervan zijn de ongevallenverzekering en de arbeidsongeschiktheidsverzekering.