Duurzame energie
Duurzame energie is energie die is opgewekt op een milieu vriendelijk manier. Dit is steeds belangrijker aan het worden omdat onze fossiele brandstoffen aan het opraken zijn en de temperatuur op aarde steeds meer aan het stijgen is door overmatige uitstoot van CO2. Volgens deskundigen zullen er in 2030 meer dan 8.3 miljard mensen rondlopen op aarde. Duurzaamheid en het milieu worden steeds een belangrijker onderwerp. Bekende vormen van duurzame energie zijn bijvoorbeeld zonne-energie en windenergie. Maar er zijn meer soorten zoals biobrandstof (pellets), aardwarmte (warmtepompen) en energie uit water.
Binnen de installatiebranche volgen de ontwikkelingen op duurzaam gebied zich heel snel op. Er komen steeds meer ontwikkelingen om op een duurzame manier energie op te wekken.

Zoek bedrijf

Kies rubriek en regio

Informatie Rubrieken

Duurzame energie

Voorbeelden van duurzame energie

 

Zonne-energie (zonnepanelen)
Zonne-energie kan wordt opgewekt door zonnepanelen. Op deze zonnepanelen zitten allemaal kleine cellen die het zonlicht omzetten in kleine elektrische schokken. Deze schokken vormen bij elkaar een hoeveelheid energie. Als je zonnepanelen op je dak hebt staan en de zon schijnt op een zomerse dag, kan het soms zo zijn dat de meter in je meterkast gaat teruglopen omdat je meer stroom produceert dan verbruikt
* Zonnepanelen zijn makkelijk te installeren op een schuin pannendak, plat dak of gevel.
* U bespaart op uw energierekening.
* U zorgt voor een vermindering van de vervuilende CO2-uitstoot.
* Uw woning stijgt in waarde.

Aardwarmte (Warmtepompen)
Dankzij de zon zitten er in de aarde, het water of de lucht, altijd en overal – ook in de winter – ,
enorme massa’s warmte opgeslagen. Deze warmte gebruik je om je woning te verwarmen.
De warmtepomp maakt gebruik van warmtebronnen die niet direct bruikbaar zijn zoals buitenlucht, oppervlaktewater, grondwater of afvalwarmte. Hierdoor wordt het gebruik van fossiele brandstoffen aanzienlijk beperkt, omdat de warmtepomp met behulp van een kleine hoeveelheid aandrijfenergie (elektra) een grotere hoeveelheid bruikbare warmte maakt. De warmtebronnen blijven bovendien beschikbaar en zijn in praktisch eindeloze hoeveelheden aanwezig. Tevens moet er rekening gehouden worden met het feit dat de totale energievraag voor het grootste gedeelte bestaat uit warmte.

Zonneboilers
Een zonneboiler is een verwarmingssysteem voor tapwater, zoals de douche of de afwas.Het bestaat uit een collector op het dak en een opslagvat ( de boiler ) in het huis,die verbonden zijn door een gesloten circuit. Hier stroomt water doorheen dat door zonlicht wordt verwarmd en dat de zonnewarmte, vervolgens afgeeft aan het water in de boiler. Een zonneboiler is niet afhankelijk van fel zonlicht, maar werkt ook onder een lichtbewolkte hemel. Is er te weining licht , zoals ‘s nachts, dan springt de cv-ketel of een naverwarmer bij. Daardoor is er altijd warm water beschikbaar.