Zoek bedrijf

Kies rubriek en regio

Informatie Rubrieken

Soorten kozijnen

Tegenwoordig zijn er meerdere soorten kozijnen dan alleen de houten variant. Zo zijn er ook aluminium kozijnen en kunstof kozijnen.  Iedere soort heeft weer andere eigenschappen die een keuze beinvloeden.

Houten kozijnen
Meestal worden houten kozijnen vervaardigd uit hardhout. Vanuit milieuoogpunt kan gekozen worden voor een houtsoort voorzien van het FSC-keurmerk, het Keurhout-logo en/of het KOMO keurmerk.

Enkele eigenschappen:
· minder onderhoudsarm;
· voldoende isolerend vanuit zichzelf;
· klassieke uitstraling;
· reparatie door vakman;
· makkelijk zelf te schilderen/verduurzamen.

Een kozijn van bijvoorbeeld afzelia en merbau (duurzaamheidsklasse 1 of 2) hoeft niet te worden geschilderd. Een kozijn van bijvoorbeeld lariks of grenen (duurzaamheidsklasse 4 of 5) dient geschilderd te worden om de levensduur te verlengen. Naast de jaarlijkse controlebeurt zult u ongeveer eens in de 8 – 10 jaar het kozijn in zijn geheel moeten overschilderen.
Andere gebruikte houtsoorten zijn vuren, grenen, lariks, robinia, sapupira.

Aluminium kozijnen
Enkele eigenschappen van aluminium zijn:
· duurzaam;
· licht;
· maatvast;
· hoge warmte- en geluidswerendheid;
· leverbaar in elke gewenste RAL kleur

Ook vliesgevels kunnen in aluminium worden uitgevoerd. Aluminium kozijnen worden verduurzaamd door aanbrengen van een RAL poedercoating en/of aanbrengen van een anodiseerlaag. De isolatiewaarde van het kozijn hangt sterk af van de kwaliteit van de thermische onderbreking en de glassoort waarmee beglaasd is.

Kunststof kozijnen
Kunststof kozijnen worden meestal vervaardigd van pvc.  Enkele eigenschappen:
· duurzaam;
· onderhoudsarm;
· thermisch isolerend;
· leverbaar in bijna elke gewenste RAL kleur;
· recycle-garantie;
· leverbaar in houtnerf aan de binnen en buitenkant (renolit folie)

De isolatiewaarde van kunststof kozijnen is bijzonder goed, in combinatie met HR++ glas is grote besparing te halen op het energieverbruik[

Naden en kieren
Precies werken en goed meten voorkomt naden, kieren en voegen. Dit beperkt het gebruik van afdichtingsmiddelen. Ook het gebruik van prefab-producten met tevoren aangebrachte afdichtingen, en schone en droge voegen beperkt onnodig gebruik van afdichtingsmiddelen. Goede afdichting van naden voorkomt niet alleen energieverlies, maar zorgt ook voor geluidisolatie.

De glaskeuze
De keuze van het glas dat in het raamkozijn wordt geplaatst is belangrijk voor de energiebesparing. Naast het belang van goed isolerend materiaal van het kozijn en een juiste plaatsing van het kozijn is het glas medebepalend voor energiebesparing.
De isolatiewaarde van glas wordt uitgedrukt in U waarde. Des te lager de U-waarde des te hoger de isolatiewaarde. HR++ glas is iets duurder in prijs maar verdient zich zelf snel terug.

Inbraakbeveiliging
Kozijnen en ook deuren met het Politie Keurmerk Veilig Wonen zijn beter bestand tegen inbraak. De eisen zijn vastgelegd in het Politiekeurmerk dat werkt met een 100-puntensysteem om de mate van inbraakwerendheid vast te leggen. De score (0-99%) geeft de vermindering van de kans op inbraak aan.